VORTEX WEST

HOSPITALITY INTERIORS

Nightclub Design in Bandra, Mumbai. Collaboration - Studio Back in Black
Status – Completed in 2018 | Photographer – Subin Selva | Team – Seeja Sudhakaran, Khushbu Davda, Sajan Mehta, Priyanka Itadkar
Studio Emergence, Mumbai Architects, Architecture India, Parametric Architecture, vortex night club, lighting and architecture design, machine cut panels, computer aided software, lounge area, DJ console, dance floor, CNC cut sheets, Spiral Lighting Patterns.

Vortex West is one of a kind nightclub in the heart of Mumbai City. The idea was to create a futuristic space which resembles a Vortex, a space where architecture and lighting merges seamlessly to become one entity. It sprawls around 2000 Sq.Ft. and boasts a large dance floor and a bar. 

Seeja Sudhakaran & Khusbu Davda, Principle Architects at Studio EMERGENCE said, “The client wanted a space which will embody the word Vortex and all it entails. The idea was to create a futuristic space which has lighting and architecture design integrated seamlessly to seem as one. We wanted to submerge people, not only in good music & food but in an atmosphere that makes every day boring life feel distant”.

The entire length of the club was curved up to create a converging point at the end of the space symbolizing a ‘Vortex’ and the main DJ unit was planned at the center focus point. The movement of people in the space was the imminent step towards design decisions. We needed to ensure a spacious passage for people so that it isn’t congested and maneuvering through the space becomes easy. The entrance leads one to a full open space. The bar was planned on one side, to facilitate easy access from the dance floor. Space culminated with the DJ console and raised platforms for dances. The entire space being L shaped, gave us an opportunity to create VIP seating and lounge area as a part of design, right next to the DJ console.

 

The main wall that runs from the entrance to the back wall is completely curved up and it forms the key element of the space. This shape was achieved with complex 3D computation technology, wherein the shape was derived with certain structural parameters. Thus, the desired output requirements were achieved. This shape was later converted into panels which could be digitally fabricated using a CNC machine and retrofitted on site. We had a total of 50 such portals each of which comprised of around 10 eight feet by 4 feet CNC cut sheets. The entire portal had to be sound absorbent and conducive to loud music played in the club.

 

Portal also comprised of led light strips running through it which were all connected to each other via loops. So that the entire club can have music coordinated lighting at all times which looked like a spiral lighting patterns running throughout the club.

 

“We wanted to offer a sensory experience to the guests, who are invited to play, with the light of the landscape composed of lines and curves which culminate in a vibrant, ephemeral & interactive interior space” – said Khusbhu Davda & Seeja Sudhakaran.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email